De wijk Hambrugerrak en ’t Want

Het Hamburgerrak bestaat uit drie delen. De omgeving van de Prins Clausstraat, Prins Bernhardlaan, J. Piebengastraat en Prinses Margrietstraat is in de jaren zestig gebouwd. Het stratenpatroon is recht, de voortuinen groot. De rest is begin 1980 gebouwd in het model dat men tegenwoordig een bloemkoolwijk noemt. In het oorspronkelijke stedenbouwkundig plan was veel water gepland. Maar daarvan is veel, al voor de aanleg, wegbezuinigd. Er is een groot speelveld en een klein speeltuintje. In de wijk zelf zijn niet veel voorzieningen, maar op zeer korte afstand is wel heel veel te vinden. Zo zijn er in de aangrenzende wijken scholen (van basisschool tot en met Havo), kinderopvang, sportscholen, gezondheidscentra en een buurtsuper. Op loopafstand zijn bushaltes naar de dorpen en naar Harlingen/Leeuwarden. De wijk ligt naast de snelweg Harlingen-Leeuwarden.

 


 

Wonen in de wijk

In het oude gedeelte zijn meer huur – dan koopwoningen. In het nieuwe gedeelte was de verdeling koop/huur aanvankelijk redelijk gelijk. Maar de huurwoningen zijn voor het grootste deel verkocht aan particulieren. Accolade is de verhuurder van de meeste huurwoningen. Het meest voorkomende woningtype is zogenoemd 'eengezinswoningen in een rij'. Aan de rand van de wijk staan vrijstaande eengezinswoningen. Er zijn relatief veel appartementjes voor jongeren. Deze staan aan de Tjalk en de Schoener. Aan de zuidoostzijde van de wijk (Bernhardlaan) staan 12 woningen die in de jaren zestig gebouwd zijn door de GGZ, bedoeld voor hun personeel. Deze woningen zijn sinds ongeveer 20 jaar in het bezit van Accolade.
In de zuidwesthoek van de wijk ligt een restaurant en de serviceflat Froonacker. In de Serviceflat Froonacker wonen een honderdtal ouderen.


 

Wijkvisie